Wat is maanzaad?

maanzaad kopen

Bijna geen andere bloem trekt zoveel bekijks als de klaproos tijdens een wandeling in de zomer. Je vindt ze in graanvelden, in bermen, langs paden, praktisch dus bijna overal.

De medicinale plant papaver is een van de oudste Europese cultuurplanten en is ook erg in trek vanwege zijn talrijke culinaire toepassingen. Of het nu zoet of pittig is, de kleine zwarte maanzaadjes smaken heerlijk en maken van maanzaad een voedzaam levensmiddel met ongekend goede eigenschappen. Een goede reden om maanzaad kopen.

Vroeger werden de papaverbollen gebruikt bij de bereiding van het slaapverwekkende en verslavende morfine dat is gelukkig door de jaren heen zo goed als verdwenen bij de huidige klaprozen. Daarom zijn gezondheidsproblemen bij het consumeren van maanzaad nu ongegrond. De maanzaadjes hebben een geweldige voedingswaarde en de maanzaadolie die eruit wordt geperst is zo ongeveer het gezondste wat er is voor je lichaam.

maanzaad kopen

Maanzaad is rijk aan mineralen en vitamines

Maanzaad hoort tot de voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan calcium. Andere aanwezige mineralen zijn onder andere magnesium, ijzer en zink. Ook het gehalte aan vitamines van de B-groep is relatief hoog. Het hoogwaardige vetzuur linolzuur wat aanwezig is in maanzaad heeft bovendien een cholesterol verlagende werking.

Studies bevestigen de antioxiderende, antimutagene en anticarcinogene, antimicrobiƫle en antiparasitaire, maar ook ontstekingsremmende effecten van maanzaad.

Hoe gebruik je maanzaad en waar kan je maanzaad kopen?

Afhankelijk van de kleur van de zaden wordt er onderscheid gemaakt tussen witte, blauwe of grijze maanzaad. De olieachtige, aangenaam nootachtige maanzaadjes zijn vooral populair voor gebak, desserts, enz. Bijvoorbeeld in een maanzaadcake, of zoals we het kennen in Nederland over brood en broodjes. In Oostenrijk wordt maanzaad veel gebruikt om taarten en zogenaamde strudels te bakken. Erg lekker trouwens.

Het maanzaad wordt ook gebruikt als specerij en om maanzaadolie te produceren. Wat echter minder bekend is, is dat de jonge bladeren van de papaverplant rauw gegeten kunnen worden voordat ze bloeien, bijvoorbeeld voor salades. De rode bloemblaadjes van de klaproos zijn ook eetbaar en ideaal als eetbare decoratie.

Bij een reform- of kruiden winkel kun je maanzaad in grootverpakking kopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *